Türkiyenin İlk ve En Gelişmiş Girişimci Kaynakları Sitesi


Biz Kimiz Hizmetlerimiz İş Fırsatları Kurumsal üyelik İletişim
Geri Ana Sayfa
  
Kullanıcı
Şifre  
 

Şifremi Unuttum
Bireysel Üyelik
Kurumsal Üyelik
İlan Başvurusu


 
 
BİR DÜNYA DEVİ SONY
 
   

SONY’NİN VE KURUCUSU AKİO MORİTA'NIN KISA BİR ÖYKÜSÜ

  “ Tüm dünyada tanınabilecek , her dilde telaffuz edilecek bir isim olsun istedik”

 

Sony şirketi 1946yılında Masaru  Ibuka ve Akıo Morita tarafından Japonya’nın başkenti Tokyo’da savaş sırasında bombalanmış bir binada kurulmuş ve bugünlerde dünyanın ileri gelen elektronik imalatçısı haline gelmiştir.

 

Sony’nin bugünlere gelişinde büyük payı olan Akıo Morita ‘nın başarı azmine , gençlik çağında iken Japonya’da meydana gelen bazı olaylar sebep olmuştur. Bu dönemlerde 2. Dünya savaşı Pasifik sahillerine dayanmış , ABD Japonya’ya karşı atom  bombasını kullanmıştı.Morita bu sırada ,Tokyo’da bulunan savaş silahlarının yapıldığı yerde görev yapan mühendislerle ve bilim adamlarıyla çalışıyordu.Morita arkadaşlarına “ şayet Amerikalılar atom bombasıyapabiliyorlarsa , demek ki biz her alanda geri kalmışız.” diyordu.

 

Akıo Morita , pirinç şarabı (sake) üreten bir ailenin en büyük oğluydu. Ancak ikinci dünya savaşından sonra , mühendislik eğitimi almış olan Morita , babasının şirketinin yerine geçmek yerine meslektaşı ve arkadaşı Masaru Ibuka ile kendi şirketlerini kurdu. Kurdukları ilk şirketin adı Tokyo Tsushin Kogyo Kbushiki Kaisha idi.

Bu sırada Amerikalılar Japon yayın ünitesi NHK’ yı ele geçirmiş ve miksing ünitesiyle stüdyo sistemleri gibi yeni teknik teçhizatlara ihtiyaç duymuştu. Ve bu ihtiyaçlarını yeni kurulmuş olan Tokyo Tsushin Kogyo Kbushiki Kaisha firmasından sağlıyordu.

 

Sipariş teslimleri sırasında Ibuka Amerikan icadı olan teyp kayıt cihazını görmüştü ve bu ürünü üretirlerse ihtiyaç duydukları ve kendini ön saflara taşıyacak ürün bu olacaktı. Böylece teyp kayıt cihazı firmanın ilk tüketici ürünü olmuştu.Ürünün pazara çıkarılmasından önce , Morita , müşterieleri eğiterek  makinanın ne işe yaradığını onlara anlatmaya çalışmıştı.

 

Zamanla teyp kayıt cihazının mekanızması, yeni pazarlar elde etmek için daha çekici bir hale getirildi. Morita ve Ibuka artık daha çok başarı kazanmak için dünyayı gezmeye ve elektronik alanında son gelişmeleri takip etmeye başladılar.

 

Ibuka , teyp cihazını satmak için gittiği Amerika’da elektronik endüstrisini değişime uğratan transistörden haberdar olmuştu. Transistörler elektronik sinyaller yükseltmeye yarıyodu. Ve aynı zamanda kullanılmakta olan hacimli vakum tüplerinden daha küçüktü.Morita  1953 yılında transistörlerin kullanım haklarını almak için Newyork’ a gitti. Bu arada firmanın ismi Latince ses anlamına gelen “sonus” dan yola çıkılarak  Sony adı ile değiştirildi.   Morita bu değişikliği şöyle ifade ediyordu:

“ Tüm dünyada tanınabilecek , her dilde telaffuz edilecek bir isim olsun istedik”

 

Firma bir yandan elektronik eşya üretirken , diğer yandan Amerika ve Avrupa’daki yeni teknolojileri takip ediyorlardı. Masaru Ibuka ve Akıo Morita azimlerinden vazgeçmedikçe düşündüklerini gerçekleştireceklerini biliyorlardı.Sony ilerlemek ve bütün dünyaya hizmet vermek istiyordu. Böylece şirket her zaman için bilinmeyeni arayan olacaktı.

 

1955 ‘de ilk transistörlü radyo ve iki yıl sonrada ilk küçük cep radyosu üretilmişti. Sony 1960’da Amerikan sony şirketini kurmaya karar verdi. Ve 1961 yıllında Amerikan Sony firması kuruldu.

 

Bu dönemde 20’cm lik transistörlü televizyon piyasaya sunulmuştur. Ardından ise Trinitron TV ler yapılarak siyah-beyaz TV’lerin tarihe karışmasına neden olmuştu.

Transistör ve yarı iletken parçalardan yapılmış olan ilk radyoyu ,televizyonu ve “walkman” i ilk sony üretmişti. Ayrıca taşınabilir televizyon “ watchman “ ve taşınabilir “discman” de Sony firmasının yeni ürünlerindendir.Yenilikler arasında 9 cm’lik bilgisayar floppy disketleri,elle taşınan video kamera , küçük video kasetler ve film kullanmayan kameralarda vardır.

 

Firma araştırma ve geliştirmeye çok önem veriyordu. 1993’te araştırma-geliştirmeye ayrılan yatırımın maliyeti 2 milyar doları bulmuştu. 4 tanesi Japonya’da olmak üzere ; ABD , İngiltere , Almanya,Singapur ve Avustralya’da  da araştırma geliştirme üniteleri bulunmaktaydı. Firmanın yeni ürünler geliştirmesi sayesinde 1992’de Japonya’da halkın %80 nin de video, %60 nın da  disk çalar bulunuyordu. Kullanıcın karşılaştığı sorunlar analiz edilip ürünün mümkün olduğunca mükemmelleştirilmesini sağlayabilmek için düzeltmeler yapılıyordu.

 

Morito ve arkadaşları ilk günden beri örnek olacak bir azimle, elektronik ve eğlence sektöründe  birçok yeniliklere imza atıp, başarılı pazarlama metoduyla Sony ‘i bir dünya devi yaptılar.

1950 İlk manyetik kaset ve kaset çalar geliştirildi.

1954 Japonya’nın ilk transistörü

1955 Japonya’nın ilk transistörlü radyosu

1960 Dünya’nın ilk transistörlü televizyonu

1965 Evlerde kullanılabilecek ilk video üretildi.

1972 Sony, Newyork borsasında ilk Japon şirketi

1976 Morita Sony başkanı

1979 Salgına dönüşecek olan ilk walkman üretildi. 

1980 Video hızla yaygınlaşırken Sony Betamax sisteminde yoğunlaştı. Bu Morita’nın iş hayatındaki en büyük yanılgı oldu. Çünkü dünya videodaki VHS sistemini tercih etti. Şirket renkli televizyonlardaki Trinitör sistemini geliştirdi.

1982 Dünyanın ilk kompakt disk çaları üretildi.

1988 CBS Records Inc.firması satın alınıp adı sony müzik eğlence firması olarak değişti.

1989 Sony film eğlence firması kurulur.

1992 Mini disk sistemi piyasaya sunulur.

1995 Akio Morita başkanlıktan istifa eder. Ve Sony nin onursal başkanlığına getirilir.

1999 Morita 1998 den beri tedavi gördüğü Tokyo’da zatürreden öldü.

 

 Kaynaklar: Hürriyet İnsan Kaynakları 1999  Akio Morita ve Sony(David Marshall), 5mworld online dergi